فرش ایرانی چیست؟
پیشینه ای طولانی در زمینه بافت فرش ایرانی در قسمتهای مختلف ایران وجود دارد. انواع مختلف فرش با استفاده از رنگ ها و طرحهای مختلف که برگرفته از فرهنگ و هنر مناطق مختلف ایران است ، گستردگی و گوناگونی شگفت انگیزی را در پیش روی علاقه مند به این حوزه به نمایش می گذارد.
فرش ایرانی نوعی بافت است که برای مقاصد مختلفی از جمله فروش داخلی و فروش خارجی تولید می شود. وقتی نگاه دقیقی به فرهنگ و هنر سرزمین ایران داشته باشیم ، به وضوح میتوان دید که بافت فرش همیشه جزئ جدایی ناپذیر زندگی خانواده های ایرانی چه در شهرها و چه در روستاها و قبایل بوده است. فرشهایی که در قرن شانزدهم در دوران صفویه بافت شده اند ، برای طرح و نقش و رنگ های منحصر بفردشان بسیار ارزشمندند و هم اکنون در موزه ها و کلکسیون های معروف دنیا نگهداری میشوند.
طرح و نقشه های فرش ایرانی معرف فرهنگ و هنر این مرز و بوم است. فرشهایی که در شهرهای مختلف ایران از جمله تبریز ، کرمان، مشهد، کاشان، قم ، اصفهان و نایین با مواد اولیه مختلف و همچنین طرحها و رنگها و سبکهای مختلف بافته شده اند، هر کدام ویژگیهای منحصربه فردی را دارا می باشند که آنها را در نوع خود برجسته می کند.
درفرشها و قالیچه هایی که در روستاهای کوچک و قبایل بافته میشده است ، اغلب از طرحهای درشت تر استفاده شده که بیشتر بیانگر خلاقیت بافنده بوده و از قبل طرح ها ی نقاشی شده برای بافنده مهیا نشده است. این نوع فرش را معمولا گبه می نامند.
بیشتر بخوانید:
گبه چیست؟
انواع طرح و نقش در فرش اصیل ایرانی
در مقابل ، می توان ظرافت و دقت اعجاب انگیزی را در فرشهای طراحی شده ای دید که طراحان و بافندگان پیش از بافت فرش ، ساعتها مشغول ایجاد تناسب و خلاقیت در نقشه فرشها بوده اند.