صفر تا صد حساسیت به فرش ماشینی | از علائم تا راه های درمان
فرشها از مهمترین و اصلیترین ارکان دکوراسیون داخلی منازل به شمار میروند که در کل در دو دسته فرش دستبافت و فرش ماشینی وجود دارند. فرشهای ماشینی از جمله محبوبترین انواع فرشها هستند که میتوانند بر اساس فاکتورهایی همچون ابعاد و اندازه، نوع الیاف و … به انواع مختلفی تقسیم میشوند. با توجه به آنکه در ساخت فرشهای ماشینی از موادی مانند پلیاستر، پلی آکریلیک، پلاستیک و … استفاده میشود ممکن است آلرژیهای مختلفی برای افراد ایجاد کنند. حساسیت به فرش ماشینی میتواند در اشکال مختلفی همچون عطسه، سرفه، خارش بینی و … ظاهر شود و میتواند دلایل مختلفی داشته باشد. در ادامه این مطب از فرش پامچال به بررسی انواع حساسیت ها به فرش ماشینی و راهکارهای رفع آن پرداخته میشود.
دلیل حساسیت به فرش ماشینی چیست؟
احتمالا اولین چیزی که بعد از شنیدن عبارت حساسیت به فرش ماشینی به ذهنتان میرسد این است که اصلا چرا افراد نسبت به چنین فرشهایی حساسیت دارند؟ ممکن است این نگرانی را نیز داشته باشید که خود یا اطرافیانتان هم درگیر چنین مشکلی شده باشید. به طور کلی دلیل مشخص و ثابتی برای بروز حساسیت نسبت به این نوع فرشها وجود ندارد. وجود گرد و خاک، موی حیوانات، آلودگیها و… ممکن است علائمی را در افراد ایجاد کند. اما در بسیاری از شرایط، بافت و الیاف به کاررفته در این نوع فرشها به تنهایی باعث به وجود آمدن حساسیت در افراد مختلف میشود.
برخلاف فرشهای دستبافت، برای بافت و تولید فرشهای ماشینی از مواد مصنوعی و صنعتی استفاده میشود. در چنین موادی ترکیبات آلی فرار وجود دارد که میتواند روی دستگاه تنفسی افراد تاثیر گذاشته و حساسیتهایی را به وجود بیاورد. در واقع اگر در مواقعی که در منزل خود هستید، نمیتوانید جلوی عطسه و سرفه و دیگر علائم مربوطه را بگیرید، احتمالا شما به فرش ماشینی خانه حساسیت دارید.
این فرشهای مواد آلرژیزای موجود را با هر بار راه رفتن شما با هوا پرتاب میکنند و این حتی در تمیزترین و بهترین خانهها نیز احتمال وقوع دارد. محرکهای میکروسکوپی که در فرش خانهتان زندگی میکنند ممکن است از داخل و خارج خانه نشات بگیرند. الیاف فرشها و چسبی که برای نگه داشتن بخشهای مختلف فرش استفاده میشود نیز احتمال ایجاد حساسیت را دارند. اگر در تشخیص این مورد که چرا در زمانی که خانه هستید دائم علائم حساسیت دارید به مشکل خوردهاید، احتمالا باید به فرشهای ماشینی خود شک کنید.
علائم حساسیت به فرش ماشینی چیست؟
بعد از آشنا شدن با دلایل ایجاد حساسیت نسبت به فرشهای ماشینی، با هم علائمی که تحت تاثیر این حساسیت بروز میکنند را بررسی میکنیم. البته حساسیت در هر فرد علائم متفاوتی را با فرد دیگر دارد. اما به طور کلی علائم و نشانههایی که بیشتر افراد در زمان دچار شدن به چنین حساسیتهایی از خود نشان دادهاند از قرار زیر است:
– خارش و آبریزش چشم
– خارش و آبریزش بینی
– عطسه کردن
– تحریک و خارش گلو
– قرمزی و خارش پوست
– سرفه کردن
– خس خس سینه
– مشکل در تنفس
– احساس سنگینی و فشار در قفسه سینه
– کهیر زدن
با ساختار فرش ماشینی آشنا شوید
مواد مصنوعی که برای تولید فرشها از آنها استفاده میشود، ممکن است دلیل اصلی برای ایجاد حساسیت باشند. به صورت کلی فرشها از دو قسمت تشکیل شدهاند؛ پرز بالایی که شما آن را مشاهده میکنید و لایه زیرین که پشت پرزها پنهان شده است. در هر دوی این قسمتها ممکن است موادی وجود داشته باشد که افراد به آنها حساسیت نشان دهند. در ساخت لایه بالایی از مواد و الیاف مختلفی همچون پشم، نایلون، پلی استر، پلی پروپیلن و… استفاده میشود.
لفاف نیز که برای جلوگیری از وارد شدن آسیب به فرش به کار گرفته میشود از بقایای بازیافتی مواد مصنوعی متعددی ساخته میشود که ممکن است در افراد حساسیتهایی را ایجاد کند.
علاوه بر این مورد، فرشها ممکن است در ساختار خود از ترکیبات آلی فرار به میزان کم یا زیاد برخوردار باشند. این مواد قابلیت این را دارند که در هوا تبخیر شوند و رفته رفته فضا را در بر بگیرند. از این رو هرچه ترکیبات این چنینی در فرش بیشتر باشند، احتمال واکنش بدن به آنها نیز بالاتر میرود.
گفتنی است که فرشهایی با پرز بلند میتوانند به بهترین شکل مواد آلرژیزای داخلی یا خارجی را در خود نگه دارند. اما فرشهایی با پرز کوتاه فضای کمتری را در اختیار این مواد آلرژیک قرار میدهند. البته که این به آن معنا نیست که فرشهای پرزکوتاه به هیچ عنوان آلرژیزا نیستند.
آیا همه فرشها دارای مواد حساسیتزا هستند؟
حتی اگر هر روز هم بر روش فرش خود جاروبرقی بکشید، باز هم مقدار زیادی مواد آلرژیزا در آن وجود خواهند داشت که درون و اطراف تار و پود لانه کرده و باعث بروز حساسیت به فرش ماشینی در شما و کودکانتان میشوند. با این حال، میزان این مواد حساسیتزا در فرشهای مختلف، با هم تفاوت دارد و به همین علت در هنگام خرید فرش ماشینی باید این مورد را نیز در نظر داشته باشید. فرشهای شگی یا پرز بلند، که دارای تارهای بلند و آزاد هستند، بهترین مکان برای پناه دادن این مواد به شمار میآیند. اینگونه فرشها فضای خوبی برای چسبیدن مواد آلرژیزا و رشد کپکها را در اختیار آنها قرار میدهند.
از سوی دیگر، فرشهای دارای تراکم بالاتر، بافتهای کوتاهتر و محکمتری داشته و فضای کمتری را برای پنهان شدن مواد حساسیتزا فراهم میکنند. با این حال، تصور نکنید گرد و خاک، آلودگی و کثیفی، اصلا در این فرشها وجود ندارند!
انجمنهای علمی مرتبط با آلرژی، مانند انجمن ریه آمریکا توصیه میکنند که برای مقابله با حساسیت به فرش ماشینی، از فرش کردن تمام قسمتهای کف خانه پرهیز کرده و تنها قسمتهایی از کف را با قالیچههای قابل شستوشو یا کفپوشهای سخت بپوشانید. توجه داشته باشید که کفپوشهای سخت مانند لمینت، چوب یا کاشی، مأمن یا فضایی برای گیر افتادن مواد آلرژیزا نداشته و هر زمان که لازم بود، بهراحتی شسته میشوند. با این وجود، اگر اعتقاد راسخی دارید که باید تمامی قسمتهای خانه با فرش پوشانده شوند، ترجیح دادن فرشهای دارای تراکم بالا به انواع شگی و پرز بلند، در کم کردن آلودگیهای موجود کمک خواهد کرد.
آیا میتوان حساسیت به فرش ماشینی را درمان کرد؟
اگر به دلیل وجود فرش در خانه، مرتب دچار واکنشهای آلرژیک مانند عطسه یا خارش بینی و چشم هستید، روشهای درمانی زیر را برای مقابله با این حساسیت بهکار بگیرید:
استفاده از آنتیهیستامینهای خوراکی
آنتیهیستامینهایی که بدون نسخه و آزاد در داروخانهها به فروش میرسند، معمولا به کاهش واکنشهای آلرژیک کمک میکنند.
استفاده از کرمهای هیدروکورتیزون
استروئیدهای موضعی، میتوانند علائم انواع درماتیت تماسی مانند کهیر و خارش را تسکین دهند.
بهکار گرفتن انواع روشهای درمانی آسم
اگر به آسم مبتلا هستید، استفاده از اسپریهای استنشاقی به شما کمک میکند تا حملات آسم را متوقف سازید. پزشک متخصص ممکن است بهکار بردن اسپری پیشگیری، داروهای ضدالتهابی خوراکی یا نبولایزر را به شما توصیه کند.
استفاده از ایمونوتراپی
تزریقهایی که برای مقابله با آلرژی انجام میشوند، در واقع این مشکل را درمان نمیکنند، اما برای به حداقل رساندن واکنشهای آلرژیک در طول زمان، طراحی شده اند. اگر از حیواناتی مانند سگ، خرگوش یا گربه در خانه نگهداری میکنید، دریافت تزریقات ضد آلرژی میتواند یک گزینه مناسب برای شما باشد. در رابطه با حساسیت به فرش ماشینی، این تزریقات ممکن است در مقابل کپک، پر، آلودگی و گرد و خاک بهشکلی موثر عمل کند.
در صورت بروز حساسیت به فرش ماشینی ، نکات زیر را به خاطر داشته باشید.
اگر نسبت به موادی که در فرش شما وجود دارد، واکنشهای آلرژیک نشان داده اید، طبعا جمع کردن فرش، بهترین و در بعضی موارد، راحتترین گزینه است. با این حال، اگر نسبت به تحریک کنندههایی که درون فرش شما پنهانند حساس هستید، انجام کارهایی برای زدودن مواد آلرژیزا از خانه، میتواند بسیار کمک کننده باشد.
– دست کم یک بار در هفته، با دستگاهی که دارای راندمان بالای فیلتر ذرات ریز است، خانه را جاروبرقی بکشید. چنین فیلترهایی، مواد حساسیتزا را برداشته و گیر میاندازند و به همین دلیل این ذرات دیگر به هوا بازنمیگردند.
– اگر از حیوان خانگی نگهداری میکنید، مطمئن شوید که در هنگام جارو کشیدن، موهای حیوانات را نیز بهخوبی تمیز کرده اید.
– رطوبت موجود در فضای خانه را به حداقل برسانید تا گرد و غبار و کپک قادر به تکثیر نباشند.
– چندین بار در سال، فرشهای خود را با بخار تمیز کنید. اگر برایتان امکانپذیر باشد، انجام این کار به صورت ماهیانه در اولویت است. از وجود جریان هوای کافی برای خشک شدن سریع فرشها مطمئن شوید.
– انداختن قالیچههای کوچک را جایگزین فرش کردن تمام قسمتهای خانه کنید. این قالیچهها میتوانند بهراحتی در آب داغ شسته شوند.
– از تکنیکهای تمیزکاری عمقی برای دیگر پارچههای موجود در خانه، مانند روکش وسایل و پرده نیز استفاده کنید.
– در طول فصلهای پر آلرژی و در روزهایی که گرد و خاک و آلودگی زیادی در هوا وجود دارد، پنجرهها را بسته نگه دارید.
– یک سیستم فیلتر هوا، که از فیلتر HEPA استفاده میکند، نصب کنید.
بیشتر بخوانید:
3 خطر عمده فرش کثیف برای سلامتی انسان
نکات طلایی برای برق انداختن فرش کدر و مات
روش های نگهداری از فرش سفید و روشن در منزل